Future reality? Virtual & Augmented Reality onder de loep

Future reality? Virtual & Augmented Reality onder de loep.

Virtual Reality (VR) en Augmented reality (AR) technologieën krijgen een steeds prominentere plek onze huidige maatschappij, misschien zelfs zonder je het echt door hebt. De laatste paar jaar zijn beide technieken zich in een rap tempo aan het ontwikkelen. Met als doel om mensen te helpen, om het leven makkelijker te maken, maar ook gewoon voor de fun! Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om VR en voornamelijk AR in applicaties te verwerken, die op allerlei smartdevices toegankelijk zijn. Meer weten? Lees hier verder.

Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality is een digitale technologie die het mogelijk maakt om iemand in een virtuele werkelijkheid te plaatsen. Je ziet, hoort en hebt nieuwe belevingen in een wereld die anders lijkt te zijn dan de wereld waarin je je daadwerkelijk bevindt. Dit fenomeen wordt ook wel ‘Immersion genoemd: de perceptie dat je je fysiek bevindt in een non-fysieke – dus digitale – omgeving. Er zijn speciale VR-brillen die over je ogen geplaatst worden waarmee je ondergedompeld wordt in een virtuele 3D-wereld. Deze technologie kan ervaringen en mogelijkheden bieden die geen lichamelijke of ruimtelijke beperkingen kent, terwijl je bij wijze van gewoon in je woonkamer staat!

Oké leuk. Maar wat kun je ermee?

Er zijn meerdere doelen te bereiken met Virtual Reality technologie. VR wordt bijvoorbeeld gebruikt in therapie voor mensen met een angststoornis. Door mensen via VR in contact te laten komen met hun grootste angst, kunnen ze hier uiteindelijk overheen komen. Laten we zeggen dat ik bang ben voor spinnen. Dan kan ik via VR in een omgeving terechtkomen waar een spin een X aantal meter van me afstaat. Stapsgewijs in verschillende sessies kan deze afstand worden verkleind, totdat ik de spin durf ‘aan te raken’.

Maar VR is er ook voor je dagelijkse portie entertainment. De Eiffeltoren beklimmen vanuit je woonkamer? Alvast oefenen op de skipiste voordat je op wintervakantie gaat? Allemaal mogelijk.

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality is net iets anders dan Virtual Reality. Met AR ben je nog wel in de realiteit, maar wordt de realiteit verbonden met virtuele toepassingen. Je verrijkt de ‘echte wereld’ met bepaalde digitale layers. Hierdoor wordt bijvoorbeeld extra informatie of een bepaalde animatie zichtbaar die er normaal gesproken niet zou zijn. Deze digitale content wordt zichtbaar door middel van het inzetten van technische hulpmiddelen, zoals een camera en display met touchscreen. Door de toename van het gebruik van smartphones en ander slimme apparaten, groeit ook het aantal applicaties die gebruik maken van Augmented Reality.

Oké, misschien ook leuk. Maar wat kun je ermee?

Misschien ken je al wel een paar toepassingen die gebruik maken van AR zonder dat je er meteen bewust van bent. Een voorbeeld van een applicatie die gebruik maakt van AR-technologie is Snapchat, een app die gebruikers de mogelijkheid geeft zogenaamde ‘filters’ toe te voegen aan hun foto’s en filmpjes. Veel Snapchat filters zijn op basis van AR-technologie ontwikkeld.
Ook de IKEA gebruikt AR-technologie in een applicatie. Met deze app kunnen mensen virtuele meubels in hun huiskamer neerzetten om te kijken of het past en mooi – of juist vreselijk – staat bij andere meubels.

Wil je meer weten over VR of AR of ben je zelfs benieuwd naar het ontwikkelen van een applicatie? Of wil je je gewoon even in een andere wereld bevinden met ons VR-systeem? Onze deur staat – vrijblijvend – open voor je

WIJ HELPEN U GRAAG.

Neem Contact Op

Door | 2018-04-09T11:17:25+00:00 november 23rd, 2017|Nieuws|0 Reacties

About the Author: